I disse to forsøkene skal vi observere redoksreaksjoner mellom metaller og deres metallioner i vann, og bestemme spenningsrekkefølgen.
Bakgrunnsteori
Metallatomer har få elektroner i ytterste skall. Mange metaller vil derfor ha lett for å avgi elektroner – bli oksidert – og danne positive ioner. Men det motsatte kan også skje. Metallioner kan ta opp elektroner – bli redusert – og danne metallatomer. Blander vi forskjellige metaller og metallioner, vil de kjempe om elektronene.
Forsøk 1
Utstyr:
- To begerglass
- Vernebriller
- Sinksulfatløsning (ZnSO4)
- Kobbersulfatløsning (CuSO4)
- Kobbertråd
- En sinkspiker

Vi tror ikke at vi vil se noen spesiell forskjell på kobberet i sinksulfatet i og med at det står til høyre for hydrogen i spenningsrekka. Vi tror derimot at sink vil reagere i kobbersulfatet siden det står til venstre for hydrogen i spenningsrekka.
Først fylte vi sinksulfat og kobbersulfat i hvert sitt begerglass. Deretter flettet vi sammen en kobbertråd og pusset en sinkspiker. Så puttet vi kobberet i sinksulfatet og sinken i kobbersulfatet. Kobberbiten ga ikke noen synlig reaksjon, men sinkbiten i kobbersulfatet fikk et tykt, mørkt belegg.

Grunnen til at sinksulfatet fikk et belegg er at metallet forsvinner fra overflaten, og det vil dermed bli dannet et belegg av kobbermetall. Sink ligger til venstre i spenningsrekka, så den gir fra seg elektroner. Dermed skjer det en redoksreaksjon hvor sinkmetallet blir oksidert og kobbermetallet redusert. Etter hvert vil vannløsningen av kobberioner bli blank fordi kobberet vil feste seg på sinken. Løsningen vil da ligne på sinksulfat.
Forsøk 2
Utstyr:
- Begerglass
- Sølvnitratløsning (AgNO3)
- Kobbertråd
Vi tror kobber på samme måte som sink gir fra seg elektroner, og dermed at kobberet gir fra seg elektroner til sølvet.
Reaksjonen oppsto omtrent umiddelbart etter at vi hadde lagt kobbertråden i sølvnitratet. Det ble dannet et grått, pelsaktig belegg med sølvskjær på kobberet.
Grunnen til dette er at kobbermetallet forsvinner fra overflaten av kobbertråden, og det blir dannet et belegg av sølvmetall. Kobberet blir altså oksidert, mens sølvnitratet blir redusert.
Av disse forsøkene lærte jeg mer om hvilken betydning plasseringen i spenningsrekka faktisk har å si når det kommer til reaksjoner mellom stoffer.